Contactloos zakkenrollen?

Betalen doen we tegenwoordig steeds vaker niet meer contant, maar digitaal. Bovendien doen we dat ook niet eens meer door een pinpas in een apparaat te stoppen. In plaats daarvan betalen we eenvoudig contactloos, met pas, mobiel of smartwatch. Met die mobiel en die smartwatch moet je dan op het apparaat zelf vaak nog wel iets doen. Bevestigen, of de betaling starten met je vingerafdruk, bijvoorbeeld. Maar met je pinpas hoeft dat niet, simpelweg voor het betaalapparaat houden is voldoende. Hoe veilig is dat nou eigenlijk? Wat is het risico op contactloos zakkenrollen?

Laten we beginnen met het goede nieuws: de beveiliging van contactloos betalen is goed. Er worden controlemechanismes gebruikt om eventuele schade van contactloos zakkenrollen te verminderen, zoals een maximum bedrag per dag. De meeste banken scannen ook actief op ‘verdachte’ transacties, die afwijken van wat als normaal gezien wordt. Daarnaast is de afstand waarop contactloos betalen werkt vrij kort. Dat zorgt er voor dat de pas echt dichtbij het apparaat moet zijn, en ook dat verhoogt de veiligheid.

Maar toch is het niet helemaal zonder risico’s. In principe kan iedereen die een mobiel betaalapparaat heeft, geld van je rekening halen. Het enige dat ze hoeven te doen is dat betaalapparaat dicht genoeg bij jouw pas houden. Dat kan heel goed gebeuren zonder dat je daar iets van merkt. Als je pinpas los in je zak hebt zitten bijvoorbeeld, of in je portemonnee in je broekzak. Contactloos zakkenrollen dus. Maar dan wel met een maximum bedrag…

Wat doe ik tegen contactloos zakkenrollen?

Je kunt gelukkig iets doen om dat te voorkomen. Contactloos betalen (en dus ook contactlooos zakkenrollen) werkt met radiocommunicatie en dat is een vorm van electromagnetisme. En laat je electromagnetische velden nou heel makkelijk kunnen blokkeren. Dat doe je door de zender of de ontvanger (of allebei) te verpakken in een zo goed mogelijke gesloten geleidende behuizing. Simpelweg een metalen hoesje waar je pinpas in zit, dat is al voldoende. Dat soort hoesjes worden speciaal daarvoor gemaakt en kun je vrij goedkoop krijgen. Ook een portemonnee met een speciale geleidende voering is een mogelijkheid. Het plastic hoesje dat je standaard van je bank krijgt werkt dan weer niet. Je moet dus wel iets kopen dat er speciaal voor bedoeld is. En natuurlijk kun je ook gewoon een ander betaalmiddel gebruiken…

Er zijn allerlei verschillende hoesjes en portemonnees te koop die deze afscherming voor je regelen. Op bol.com vind je een heel assortiment produkten om jezelf te beschermen tegen contactloos zakkenrollen, zoals deze twee:

Geef een reactie