Betaalmiddelen

[Adsense-top]Betalen in een winkel, dat doen we allemaal wel eens. Hoewel het kopen van spullen via Internet steeds populairder wordt, worden er toch nog steeds enorme hoeveelheden spullen gekocht in “echte” winkels. Kijk maar eens om je heen in een gemiddeld winkelcentrum, en vraag je eens af waar al die mensen mee betalen. Vroeger was dat heel eenvoudig: iedereen betaalde alles contant. Tegenwoordig zijn er echter veel meer manieren waarop je een aankoop in een winkel of een supermarkt kunt afrekenen. Zo kun je naast contant betalen ook pinnen of chippen, je kunt met een creditcard betalen, en tot voor kort had je ook nog betaalcheques (wie kent ze nog?).

Pinnen en chippen

De laatste tijd is er een duidelijke trend te zien dat winkeliers het liefst hebben dat je met pin of chip betaalt. Voor hen is dat de eenvoudigste methode, ze hoeven geen wisselgeld in kas te hebben en het gaat lekker snel. Maar of het voor jezelf ook de beste manier van betalen is, kun je je afvragen. Met name als het gaat om budgetteren, zitten er toch wel wat nadelen aan het betalen met pin of chip. Hieronder zie je een aantal voor- en nadelen van contant of met pin/chip betalen.

Voordelen van contant betalen

  • Je hebt en houdt een goed overzicht van hoeveel geld je hebt uitgegeven en hoeveel je nog kunt uitgeven. Je kunt namelijk gewoon in je portemonnee kijken hoeveel geld er nog in zit.
  • Je hebt altijd een gelimiteerde hoeveelheid geld bij je, waardoor je niet in de verleiding kunt komen om meer uit te geven dan je van plan was.
  • Het feit dat je fysiek geld aan iemand geeft, maakt dat je een sterkere beleving hebt van het uitgeven van geld. Dit zorgt ervoor dat je je bewuster bent van het feit dat je geld uitgeeft, en hoeveel. Probeer het maar eens: 300 euro contant betalen voelt heel anders aan dan hetzelfde bedrag te pinnen.
  • Het risico van verlies of diefstal is altijd beperkt tot de hoeveelheid geld die je op dat moment bij je hebt. Het geld op je bankrekening is nooit in gevaar als je alleen contant geld bij je hebt.

Nadelen van contant betalen

  • Het is moeilijk om achteraf nog na te gaan waar je je geld aan hebt uitgegeven. Je hebt namelijk alleen nog de kassbonnen, verder niets. Dit betekent dat contant betalen onhandig is als je nog op zoek bent naar je uitgavenpatroon (zie het artikel over budgetteren).
  • Om contant te kunnen betalen zul je af en toe geld moeten opnemen, bij een bank of een geldautomaat.
  • Je hebt altijd een gelimiteerde hoeveelheid geld bij je, waardoor je niet de mogelijkheid hebt om meer uit te geven dan je van plan was (ja, ik weet dat ik dat ook als voordeel genoemd heb, het is namelijk sterk afhankelijk van hoe sterk je in je schoenen staat of dit een voor- of een nadeel is).

Voordelen van betalen met pin/chip

  • Je hebt altijd genoeg geld bij je (als je tenminste genoeg op je rekening hebt staan).
  • Als je beroofd wordt, heb je geen contant geld op zak. Je loopt echter wel het risico dat ze je pasje stelen en je dwingen je pincode af te geven.
  • Betalen met pin/chip is snel en handig, geen gedoe met wisselgeld.
  • Je kunt achteraf precies zien wat je wanneer en waar uitgegeven hebt.

[Adsense-center]

Nadelen van betalen met pin/chip

  • Je hebt geen mogelijk om een beperkte hoeveelheid geld mee te nemen. Je hebt namelijk altijd de toegang tot je bankrekening bij je. Dit zou bij chippen niet zo hoeven te zijn, maar helaas combineren alle banken de chip-mogelijkheid met je pinpas, waardoor je toch altijd met je pinpas op zak loopt. Het risico op verlies of diefstal is dus best groot (ik zou persoonlijk liever 50 euro verliezen dan mijn pinpas, ook als is die laatste beveiligd).
  • Je geeft veel makkelijker geld uit, omdat je het uitgeven minder sterk beleeft.
  • Je loopt het risico dat je geskimmed wordt, of dat ze je contactloos zakkenrollen.

Wat moet ik nou gebruiken?

Als je bovenstaande voor- en nadelen zo eens bekijkt, dan is het eigenlijk niet zo eenvoudig om te zeggen welk betaalmiddel het best is. Eigenlijk is dat ook wel logisch, want anders waren er geen verschillende betaalmiddelen geweest. Toch zijn er wel wat eenvoudige richtlijnen/adviezen te geven:

  • Als je het gevoel hebt dat je (te) veel uitgeeft, probeer dan eens een tijdje zoveel mogelijk dingen contant te betalen. Dat voelt “echter” en geeft je de mogelijkheid om jezelf een limiet op te leggen.
  • Als je gaat winkelen en je bent van plan om veel geld uit te geven, betaal dan met je pinpas. Dit voorkomt dat je met veel geld over straat moet lopen.
  • Als je in een omgeving bent die diefstal- of verliesgevoelig is (zoals een sporthal, een zwembad of op het strand), neem dan alleen contant geld mee. Je zult waarschijnlijk toch niet veel geld nodig hebben, en je wilt niet de kans lopen je pinpas kwijt te raken.
  • Tussen pin of chip zit in mijn ogen weinig verschil. Hoewel chippen je de mogelijkheid geeft om een beperkt saldo bij je te hebben, wordt dit voordeel weer helemaal onderuit gehaald door het feit dat het chippen altijd met je pinpas gaat (waardoor je die dus toch al bij je hebt, waarom zou je dan nog chippen?).
  • Zorg dat je altijd wat contant geld in je auto of tas hebt, je weet nooit waar je het voor nodig hebt. Contant geld beschimmelt niet, dus je kunt het gewoon laten zitten en vergeten, maar je hebt het wel altijd bij je…
  • Als je op vakantie bent, is het mischien nog wel belangrijker dan anders om het juiste betaalmiddel te gebruiken. Meer daarover vind je in het artikel over vakantie en geld.

Uiteindelijk gaat het maar om één ding:

Wees je bewust van de betaalmiddelen die je gebruikt en kies voor elke situatie de beste methode.

[Adsense-bottom]

Eén gedachte op “Betaalmiddelen

  1. Pingback: Contactloos zakkenrollen? - Beter Omgaan Met Geld

Geef een reactie