Handige tips

[Adsense-top]Op deze pagina vind je regelmatig nieuwe tips om beter met geld om te gaan, of geld te besparen. Deze tips kun je ook vinden op twitter.

Hou bij wat je uitgeeft en waaraan. Hierdoor kun je zien of je geld wel naar de juiste dingen gaat en niet naar onzin.
Door bij te houden wat je aan diverse zaken uitgeeft en hier af en toe eens naar te kijken, krijg je veel inzicht in je uitgavenpatroon. Dit zorgt er voor dat je in staat bent om je geld uit te geven aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Wat dat precies is, is voor iedereen anders, maar het gaat er om dat je niet onbewust veel geld uitgeeft aan zaken waar je eigenlijk niets om geeft. Zo kan voor de één boodschappen doen bij een dure supermarkt iets zijn waar hij/zij plezier van heeft, terwijl het voor de ander gewoon weggegooid geld is. Door inzicht te hebben in je uitgaven, krijg je er meer greep op. Zie hier voor meer info.

Loop regelmatig door je abonnementen heen. Misschien betaal je elke maand geld voor iets dat je eigenlijk helemaal niet gebruikt of nodig hebt.
Veel mensen hebben allerlei abonnementen op diensten of producten die ze ooit eens handig of nuttig vonden, maar die intussen eigenlijk al lang niet meer nodig zijn of gebruikt worden. Het is daarom een goed idee om af en toe eens op een rij te zetten welke abonnementen je allemaal hebt en of je ze eigenlijk nog wel wilt voortzetten. Let ook goed op je telefoonabonnement: misschien lees je die dagelijkse SMS-jes met fileberichten wel helemaal niet, maar ze kosten je wel elke dag een euro. Je betaalt misschien nog steeds elke maand voor die sportschool waar je al 2 jaar niet geweest bent (eigenlijk moet je dan gewoon gaan…), of je bent nog lid van de bibliotheek in je vorige woonplaats. Met name abonnementen die je jaarlijks betaalt vallen niet zo snel op. Door al dit soort dingen regelmatig kritisch te bekijken en op te schonen, kun je wellicht aardig wat geld besparen.

Verplaats regelmatig je spaargeld naar de bank met de hoogste spaarrente.
Er zitten vaak forse verschillen tussen de spaarrentes die verschillende banken betalen als je je geld op een spaarrekening zet. Op dit moment (januari 2012) is de maximale rente die je kunt krijgen net iets boven de 3%, terwijl er ook nog volop banken zijn die niet meer dan 1.5% betalen. Nou lijkt die 1.5% verschil misschien niet zo veel, maar het is wel gewoon een verdubbeling van de rente. Als je dat bekijkt over een periode van 10 jaar, waarbij je begint met 1000 euro, dan heb je bij 1.5% na 10 jaar ongeveer 1160 euro, terwijl dat bij 3% maar liefst 1340 euro is. Als je kijkt naar de totale opbrengst over die 10 jaar, heb je in het eerste geval 16% rendement gemaakt, en in het tweede 34%. Dat maakt dus behoorlijk uit! Let er wel op dat je alleen spaart bij banken die onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel vallen. Voor meer informatie zie de pagina over sparen.
[Adsense-bottom]

2 gedachten over “Handige tips

Geef een reactie