Soorten Beleggingen

[Adsense-top]In dit artikel leg ik uit wat beleggen is en wat daar allemaal bij komt kijken. Er worden daar ook vier hoofdcategorien beleggingen genoemd. Op deze pagina vind je meer uitleg over wat die soorten precies inhouden en wat de verschillen ertussen zijn.

Aandelen

Een aandeel is niets meer of minder dan een stukje eigendom in (meestal) een onderneming. Aandelen worden normaal gesproken verhandeld aan een aandelenbeurs, zoals de Amsterdamse AEX. Als je een aandeel van een bedrijf koopt, deel je mee in de winst die dat bedrijf maakt. Deze winstuitkering wordt dividend genoemd en is een min of meer stabiele opbrengst die je uit je aandeel kunt halen. Maakt een bedrijf een constante winst, dan zal het dividendrendement ook min of meer constant zijn. Naast dividend kun je met aandelen ook geld verdienen als de waarde van het bedrijf zelf stijgt, bijvoorbeeld omdat het bedrijf groeit. Dit is eenvoudig te begrijpen: je bent deels eigenaar van het bedrijf, dus als het bedrijf meer waard wordt, wordt jouw (aan)deel ook meer waard. Als je dus na verloop van tijd je aandeel aan iemand anders verkoopt, krijg je er meer geld voor en heb je winst gemaakt. Dit werkt overigens ook de andere kant op: als het slecht gaat met het bedrijf, waardoor de waarde daalt, maak je als aandeelhouder verlies. En dat is dan ook precies waar het risico van aandelen zit: hoe goed ben je in staat om de toekomst van een bedrijf in te schatten?

Obligaties

Een obligatie is iets heel anders dan een aandeel. Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar van een bedrijf. Als obligatiehouder heb je in plaats daarvan geld uitgeleend aan een bedrijf, instelling of overheid (in het laatste geval spreken we over staatsobligaties). In ruil daarvoor betaalt het bedrijf of de instelling rente aan jou, de zogenaamde “couponrente”. Deze rente is vooraf vastgesteld en is meestal constant voor de totale looptijd van de obligatie. Een obligatie heeft normaal gesproken een vaste looptijd, aan het einde daarvan wordt het geleende geld weer terugbetaald: de aflossing. De prijs die je betaalt voor een obligatie is dus eigenlijk de omvang van de lening die je verstrekt. Jouw winst zit in de betaalde couponrente.
[Adsense-center]
Het risico van obligaties is kleiner dan bij aandelen, omdat de waarde van het bedrijf geen relatie heeft met de couponrente. Het enige risico dat je dus loopt is dat het zo slecht gaat met het bedrijf dat ze de rente of zelfs de aflossing niet kunnen betalen. In de praktijk blijkt dit risico niet zo groot te zijn (mits je degelijke bedrijven uitzoekt), maar het is zeker niet verwaarloosbaar. Voor staatsobligaties geldt dat risico nog kleiner is, omdat landen niet zo snel failliet gaan, maar ook dit is niet uitgesloten! Er wordt overigens ook gehandeld in obligaties, waarbij de waarde afhankelijk is van de couponrente en van de actuele marktrente. Het voert te ver om daar op deze plaats dieper op in te gaan, maar meer informatie daarover kun je onder andere vinden op Wikipedia.

Onroerend goed

Onder onroerend goed verstaan we meestal zaken als huizen en bedrijfspanden. Ben je eigenaar van onroerend goed, dan kun je er geld mee verdienen door het verhuren. Je winst is dan de huuropbrengst, na aftrek van de kosten die je maakt. Daarnaast kun je ook geld verdienen aan onroerend goed door het te kopen en voor een hogere prijs weer te verkopen. Vanzelfsprekend werkt dit alleen als de prijzen van onroerend goed ook daadwerkelijk stijgen, wat lang niet altijd het geval is. Als je een eigen huis hebt, dan beleg je eigenlijk al in onroerend goed, waarbij je opbrengst zit in ‘fictieve’ rente (dis je zelf niet hoeft te betalen) en eventueel in verkoopwinst. Het risico van onroerend goed is sterk afhankelijk van de economische situatie en van de markt in onroerend goed. Door middel van langlopende huurcontracten kun je dit risico verkleinen. In het algemeen kun je stellen dat onroerend goed een goede belegging kan zijn voor mensen die over voldoende kapitaal beschikken en daarnaast ook enig inzicht hebben in de prijsvorming van onroerend goed.

Derivaten

Onder derivaten vallen zaken als opties en futures. Beide zijn manieren om de koerswinst (dus het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs) te vergroten door middel van een hefboomwerking. Door deze hefboomwerking zijn de risico’s een stuk groter, maar ook de mogelijke opbrengsten. In mijn optiek zijn derivaten niet geschikt voor beginnende beleggers, wil je meer informatie over derivaten, kijk dan eens hier.

Crypto

Cryptomunten zijn een relatief nieuw fenomeen. Met name Bitcoin is af en toe erg populair, zeker in periodes dat de koers ervan flink aan het stijgen is. Meer informatie daarover vind je hier.

[Adsense-bottom]

2 gedachten over “Soorten Beleggingen

    1. admin Bericht auteur

      Ik denk dat edelmetalen een goede backup kunnen zijn voor andere beleggingenm maar dat je er wel voldoende van af moet weten. De prijs van goud en dergelijke is in het algemeen afhankelijk van hoe goed of slecht het met andere beleggingen gaat. Vaak zie je dat in tijden van financiele crisis veel mensen ‘vluchten’ in edelmetalen, omdat die dan vaak hun waarde behouden. Zodra het echter weer beter begint te gaan, zakken de koersen van de edelmetalen dan weer langzaam terug. Dit wordt anti-cyclisch gedrag genoem. Vanwege deze effecten denk ik dat goud niet zonder meer geschikt is voor iedereen, omdat het rendement heel sterk afhangt van wanneer je instapt.

Geef een reactie