Uitgaven en inkomsten

[Adsense-top]Veel mensen die moeite hebben om rond te komen, zijn er van overtuigd dat dit komt omdat ze te weinig inkomsten hebben. Ze denken dan dat door het vergroten van hun inkomen, op wat voor manier dan ook, ze makkelijker de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Hoewel dat op zich natuurlijk best logisch klinkt, blijkt het in de praktijk toch meestal niet zo te werken.

Als mensen meer inkomsten krijgen, is dat vaak het gevolg van dat ze meer werken, bijvoorbeeld omdat hun partner ook gaat werken. Een andere manier om meer inkomsten te verkrijgen is het groeien in een functie, of promotie maken. Hoe dan ook, het vergrootte inkomen volgt meestal direct uit iets dat men doet, of gedaan heeft. Hierdoor worden de extra inkomsten gezien als een beloning voor de extra inspanning die geleverd, wat op zich natuurlijk helemaal terecht is. Het nadeel hiervan is dat deze “beloning” pas echt als een beloning ervaren wordt, als er ook wat met dat extra geld gebeurt. Het voelt tenslotte niet echt als een beloning voor je extra harde werken als je alleen maar een getalletje op je bankrekening langzaam ziet oplopen.

Wat er dus meestal gebeurt, is dat mensen die meer inkomsten krijgen, ook hun uitgaven gaan opschroeven, om een “beloningsgevoel” te krijgen. Dit soort redeneringen zijn perfect logisch: ik werk er hard genoeg voor, dus waarom zou ik niet die duurdere auto kopen. Het zorgt er echter wel voor dat er door de extra inkomsten geen “lucht” in hun begroting komt.

Nu blijkt dat je vrij snel aan die nieuwe situatie went, waardoor het gevoel van extra beloning na een tijdje helemaal weg is. Wat echter wel blijft is het feit dat je harder of meer moet werken om het nieuwe inkomen in stand te houden. Uiteindelijk moet je dus net zoveel moeite doen om rond te komen als voorheen, maar moet je er wel een grotere inspanning voor leveren. Je krijgt daar ook wel wat meer voor terug (in de vorm van je nieuwe extra uitgaven), maar als je daar eenmaal aan gewend bent, merk je daar vrijwel niets meer van.

Het vergroten van je inkomsten blijkt dus meestal geen effectieve manier te zijn om een gevoel van “geld te kort” op te lossen, maar wat dan wel? Er zijn maar twee manieren om je financiële situatie te veranderen: meer inkomsten of minder uitgaven. Het gaat vooral om de balans tussen uitgaven en inkomsten en het verhogen van je inkomsten helpt niet echt. Zou het verlagen van je uitgaven dan wel helpen om meer financiële ruimte te krijgen? Lees hier verder.
[Adsense-bottom]

Eén gedachte op “Uitgaven en inkomsten

  1. Marina Lobelle

    Ik wil graag tips hoe ik een goeie begroting kan maken met me geld! Ook hoe ik het beste zuinig aan kan doen met het geld! Bijvoorbeeld een lijst met uitgaven wat je nodig heb maar ook wat je niet nodig heb, wat je moet betalen en wat je kan betalen! Wie kan me helpen?
    Gr van Marina Lobelle

Geef een reactie