Geld besparen

[Adsense-top]We hebben het al gehad over de balans tussen je uitgaven en inkomsten. We zagen toen dat de meeste mensen denken dat het vergroten van je inkomsten de beste manier om meer geld over te houden, maar dat dat in de praktijk toch vaak anders uitpakt. Het verminderen van je uitgaven door geld te besparen is echter een heel ander verhaal. Als je er voor zorgt dat je met minder geld kunt rondkomen, houd je niet alleen nu geld over, maar ben je ook nog eens beter bestand tegen eventuele slechtere tijden in de toekomst.

Inkomst en Uitgaven

Laten we daar eerst eens wat verder op ingaan. Wat je aan het einde van de maand overhoudt, is simpelweg het verschil tussen wat je die maand hebt uitgegeven en wat je die maand aan inkomsten hebt gehad. Je kunt dus meer overhouden door je inkomsten te vergroten (duh), maar dat is vaak niet eenvoudig, omdat inkomsten vaak vast zijn (salaris, toeslagen, uitkeringen, etc). Je baas om meer salaris vragen is natuurlijk altijd een optie, maar het is de vraag of je opslag krijgt. En dan nog: je kunt dat elke paar maanden opnieuw om meer salaris vragen… Het verminderen van je inkomsten is echter iets wat je volledig zelf in de hand hebt en wat je op elk moment kunt bijstellen, afhankelijk van de situatie.

Minder uitgeven

Goed, je kunt dus het beste meer overhouden door minder uit te geven, oftewel geld te besparen. Hoe je dat kunt doen zal ik hieronder uitleggen, maar hoe zit het nou met dat beter bestand zijn tegen slechtere tijden? Dat is eigenlijk heel simpel: door minder uit te geven, zou je dus rond kunnen komen met een lager inkomen. Hoewel het niet te hopen is, zou dat nodig kunnen zijn als je je baan zou verliezen, of om gezondheidsredenen minder zou moeten gaan werken. Je gaat er dan gegarandeerd in inkomen op achteruit, en juist dan is het erg prettig als je je uitgaven goed onder controle hebt. Misschien krijg je zelfs je uitgaven wel zo ver omlaag, dat je juist minder kunt gaan werken, gewoon omdat je dat fijn vindt.
[Adsense-center]

Bespaarmogelijkheden

Uitgaven beperken, geld besparen dus, daar gaat het om. Maar hoe doe je dat? Eigenlijk is dat best eenvoudig, het gaat erom dat je geld uitgeeft aan de juiste dingen, de dingen die voor jou kwaliteit in je leven brengen. Koop dus geen spullen waarvan je vooraf al kunt bedenken dat ze binnen een paar weken op zolder liggen. Trap niet in impulsaankopen, dwing jezelf om minimaal 1 dag te wachten voor je iets koopt dat je niet van plan was te kopen (aan de andere kant: als je iets toch al wilde hebben en je komt het tegen voor een superprijs, moet je natuurlijk gewoon toeslaan). Daarnaast is het van belang dat je (binnen redelijke grenzen) dingen voor een zo goed mogelijke prijs koopt. Zo kun je je boodschappen doen bij die gezellige supermarkt waar je gratis koffie krijgt, maar misschien zijn dezelfde spullen ergens anders wel stukken goedkoper. Vaak kun je ook besparen op je mobiele telefoonrekening. Tanken is ook zoiets: het verschil tussen tanken langs de snelweg of bij een onbemand tankstation op een industrieterrein kan oplopen tot wel 10 cent per liter. Dat is mooi 4 euro op een tank van 40 liter. Als je eens in de twee weken tankt, scheelt je dat al gauw 100 euro per jaar! En natuurlijk let je ook als je ook op je geld als je op vakantie bent.

Hier is nog een aardige tip: Reken eens uit hoe lang je moet werken om het geld te verdienen dat iets kost dat je wilt. Is datgene dat je wilt kopen echt zoveel van je tijd waard?

Internet

Op Internet zijn er talloze bespaartips te vinden. Ook zijn er diverse websites die een “aanbieding van de dag” hebben. Het kan maar net datgene zijn waar je naar op zoek was… De bekendste zijn:

Ter afsluiting is hier nog een tip die misschien niet direct onder minder uitgeven valt, maar die er toch voor zorgt dat je uiteindelijk goekoper uit bent: Verkoop je oude spullen op marktplaats! Als je iets dat je niet meer gebruikt kunt verkopen voor de helft van wat je er voor betaald hebt, betekent dat wel mooi dat je uiteindelijk maar de halve prijs betaald hebt!


[Adsense-bottom]

Geef een reactie