[Adsense-top]Is beleggen niet erg risicovol? Wat is eigenlijk het verschil tussen sparen en beleggen? Hoe kies ik waar ik mijn geld in wil beleggen? Rondom beleggen heerst vaak een bijzonder sfeertje, alsof beleggen alleen iets is voor ‘ingewijden’. in dit artikel probeer ik de mystiek rondom beleggen te doorbreken, je kunt het zien als een korte introduktie in beleggen.
Wat is beleggen eigenlijk?
Wikipedia definieert een belegging als: “Een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen.” Zo bekeken is beleggen dus eigenlijk elke vorm van geld gebruiken om te proberen er geld mee te verdienen. Hier valt dus ook sparen onder! Toch zien de meeste mensen een duidelijk onderscheid tussen sparen en beleggen. In de praktijk blijkt dit verschil voornamelijk te zitten in de mate van risico. We gaan er van uit dat sparen in principe risicoloos is (wat in Nederland ook zo is, zolang je maar veilig spaart), terwijl je bij beleggen rekening moet houden met de kans dat je je inleg (deels) verliest. Tegenover het hogere risico dat bij beleggen hoort, staat als het goed is ook de kans op een hoger rendement. Dus als je zekerheid zoekt en tevreden bent met een lagere opbrengst is sparen jouw ding, maar als je een hoger risico accepteert en daarmee de kans loopt op een hogere winst, dan kun je beter beleggen.
Bij de keuze tussen sparen en beleggen, maar ook bij het kiezen van een soort belegging, speelt tijd een grote rol. Hoe langer je de tijd hebt om je geld te laten groeien, hoe verstandiger het is om te kiezen voor een belegging met een wat hoger risico (en dus een hogere potentiele opbrengst). Dat zit zo: Als een belegging met een wat hoger risico een keertje de verkeerde kant op gaat, zal dit verlies – als het goed is – uiteindelijk wel weer een keer worden goedgemaakt, omdat de belegging nu eenmaal een hoger rendement heeft. Maar dan moet je natuurlijk wel de tijd hebben om daarop te kunnen wachten! In het algemeen kun je dus stellen dat je voor korte periodes beter kunt sparen, terwijl je met geld dat je voor langere tijd niet nodig hebt beter kunt beleggen. Stop je geld dus niet in aandelen, als je het volgend jaar nodig hebt om een nieuwe auto te kopen. Zet aan de andere kant je ‘potje voor later’ niet op een slecht-renderende spaarrekening.
Welke soorten beleggingen zijn er?
Als je er eenmaal voor gekozen hebt om je geld te beleggen, sta je direct voor de volgende keuze: waar moet ik mijn geld dan in beleggen? In principe kun je beleggingen onderverdelen in vier hoofdcategorieën:
- Aandelen.
- Obligaties.
- Onroerend goed.
- Derivaten.
Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten beleggingen te onderscheiden, zoals kunst, zeldzame auto’s of scheeps-CV’s, maar die laten we hier voor de eenvoud maar even buiten beschouwing. Ook goud behandel ik hier niet als belegging, omdat de meningen daarover nogal uiteen lopen. Persoonlijk denk ik dat je goud goed kunt gebruiken als ‘veilige haven’ tijdens onrustige periodes, maar dat het lange termijn rendement van goud uiteindelijk gelijk zal zijn aan het inflatieniveau (LINK). Meer informatie over deze vier soorten beleggingen en de verschillen ertussen vind je op deze pagina.
[Adsense-center]
De risico’s van beleggen
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de risico’s van beleggen groter dan die van sparen. Maar hoe groot zijn die risico’s dan precies? En wat kun je doen om ze te verkleinen?
Het exacte risico van een belegging is moelijk precies in te schatten. Wel kun je iets zeggen over de risico’s van verschillende soorten beleggingen. In het algemeen kun je zeggen dat de beste manier om je risico te beperken, het spreiden van je geld is. Met spreiden wordt bedoeld dat je je geld niet allemaal in een enkele belegging stopt, maar dat je een slimme combinatie van beleggingen bij elkaar zoekt. Hiermee verklein je het risico op een catastrofe. Spreiden kun je doen op verschillende manieren, waaronder:
- Verschillende soorten beleggingen.
Zoals gezegd heeft elke soort zijn eigen risiscoprofiel. Dit komt omdat ze verschillend reageren op wat er in de wereld gebeurt. Door te combineren zorg je ervoor dat slechts een deel van je geld geraakt wordt, als het mis gaat met een beleggingssoort. - Geografisch.
Verspreid je beleggingen voer de hele wereld, de kans dat het overal fout gaat is niet zo groot. - Op bedrijfssector.
Sommige bedrijfssectoren reageren positief op bepaald nieuws, terwijl anderen op hetzelfde nieuws negatief reageren. Door dit te combineren, verklein je ook weer je totale risico.
Door op deze manier te spreiden verklein je het risico op een groot verlies, terwijl je rendement er nauwelijks minder van wordt. Sterker nog, als je slim combineert, is het zelfs mogelijk om een hoger rendement te halen bij een lager risico. Hoe dan ook, spreiden is de eenvoudigste manier om je risico te beperken!
[Adsense-bottom]