[Adsense-top]Een van de zaken waar je veel geld mee kunt besparen is je mobiele telefoon. De aanbieders van mobiele telefonie hebben bewust een doolhof van tarieven en abonnementsvormen gemaakt, waardoor je vaak veel meer betaald dan nodig. Goedkoop mobiel bellen is dus niet eenvoudig, maar het is zeker mogelijk, mits je goed weet wat je wilt en wat tijd wil steken in het uitzoekwerk.
Opbouw van mobiele telefoonkosten
Goed, je wilt dus goedkoop mobiel bellen, maar hoe pak je dat? Allereerst zullen we eens kijken hoe de totale kosten van mobiel bellen eigenlijk zijn opgebouwd. Wat speelt er allemaal een rol en waar kun je wel/niet op besparen? Ruwweg kun je zeggen dat de totale kosten van mobiel bellen bestaan uit de volgende onderdelen:
- Toestel
- Gebruikskosten
- Apps en diensten
Toestel
De kosten van je toestel bestaan (vanzelfsprekend) uit de aanschafprijs van de telefoon zelf, maar ook zaken als accessoires (hoesjes, screen-protectors, etc.) en een eventuele verzekering vallen hieronder.
Gebruikskosten
Dit zijn de kosten die je maakt met het gebruik van je telefoon. Afhankelijk van je contract zuijn dit zaken als je bundel, vaste abonnementskosten, gebruik buiten je bundel, etc.
Apps en diensten
De aanschaf van smartphone-apps en diensten kun je los zien van het overige gebruik van je telefoon, omdat deze vaak niet via je provider afgerekend worden en ook vaak niet binnen een eventueel abonnement of belbundel vallen. SMS-diensten zitten een beetje op het randje, omdat die vaak wel van je bundel/abonnement gaan, maar andere diensten, zoals een traffic-abonnement van een navigatie-app vallen wel duidelijk onder deze post.
Verschillende soorten abonnementen en contracten
Laten we beginnen met het abonnement of contract. In principe heb je daarvan drie verschillende soorten, hoewel er ook allerlei tussenvormen te vinden zijn. Maar simpel bekeken komt het er op neer dat er drie manieren zijn om je belminuten, SMS-jes en mobiele data af te rekenen:
- Prepaid
- Bundels
- Achteraf betalen
Prepaid
Met deze contractvorm betaal je vooraf een bedrag, waarvan vervolgens de kosten van je verbruik (minuten, SMS, data) wordt afgehaald. Als het bedrag op is, moet je eerst een nieuw bedrag storten voor je je telefoon weer kunt gebruiken. Dat geld storten kun je meestal doen met beltegoedkaarten, of direct via Internet. Je kunt prepaid bellen eigenlijk aardig vergelijken met een betaalrekening bij een bank: als er geld op staat, kun je pinnen, is het geld op dan kun je ook geen geld meer uitgeven.
Het voordeel van prepaid is dat je alle controle hebt over hoeveel je verbruikt: als het op is, is het ook echt op. Je kunt dus eenvoudig vooraf bepalen hoeveel je wilt uitgeven. Het nadeel is dat de belminuten, SMS-jes en data meestal veel duurder zijn bij prepaid dan bij de andere contractvormen. Een ander nadeel kan zijn dat als je beltegoed op is, je ook echt niet meer kunt bellen. Dat kan natuurlijk onhandig zijn als je in het donker met een lekke band langs de weg staat. Je moet dus goed in de gaten houden hoeveel tegoed je nog hebt.
Prepaid betalen is in het algemeen het meest geschikt voor mensen die niet veel verbruiken, dus weinig bellen, SMS-en of data gebruiken. Als dat voor jou geldt, dan is prepaid jouw beste manier om goedkoop mobiel te bellen.
Abonnement met bundel
Dit is de meest gebruikte contractvorm, waarbij je maandelijks een vast bedrag betaald (automatisch), waar je dan een vast aantal belminuten, SMS-jes of data voor krijgt. De verhouding tussen minuten, SMS en data kun je vaak kiezen, zodat je de bundel kunt aanpassen aan jouw gebruik.
Bij de meeste providers kun je met een bundel de laagste prijs per minuut, SMS of MB krijgen, dus wil je goedkoop mobiel bellen, dan is een bundel iets voor jou. Maar let op: dat geldt alleen als je voldoende gebruikt om de bundel ook echt elke maand op te maken. Doe je dat niet, dan heb je dus betaald voor iets wat je niet gebruikt hebt. Bij de meeste providers kun je je ongebruikte bundel nog wel meenemen naar de volgende maand, maar ja, dan krijg je het ook die maand natuurlijk niet op….
Het grootste nadeel van een bundel is dat bij vrijwel alle providers het erg duur is als je over je bundel heen gaat, dus meer verbruikt dan in je bundel zat. In dat geval worden er plotseling veel hogere tarieven gehanteerd, waardoor je dus achteraf alsnog een dikke rekening krijgt. Sommige providers gaan hier wat vriendelijker mee om, door je de mogelijkheid te bieden om een nieuwe bundel bij te kopen als de oude op is, maar het blijft opletten!
Abonnement met rekening achteraf
Deze vorm kom je vooral tegen in de zakelijk markt. Hierbij betaal je vooraf niets (behalve eventuele vast abonnementskosten) en betaal je dus achteraf precies voor datgene dat je verbruikt hebt. Net als bij je vaste telefoon, eigenlijk. Qua tarieven zit deze vorm tussen prepaid en een bundel in en voor particulier gebruik biedt dit eigenlijk geen voordelen. De enige situatie waarin je dit kunt overwegen, is als jouw verbruik heel sterk varieert van maand tot maand. In dat geval zit je met prepaid vaak zonder beltegoed en zul je met een bundel altijd een te grote of te kleine bundel hebben.
Een gratis toestel of sim-only?
Wat een domme vraag: gratis is toch altijd beter? Nou dat blijkt in de praktijk wel mee te vallen. Ga er gerust van uit dat niets gratis is en dat je dat mooie toestel gewoon zelf betaalt. Een contract met een toestel zal altijd op een of andere manier duurder zijn dan hetzelfde abonnement als sim-only. Hoeveel duurder, dat ligt er vooral aan hoe lang het contract loopt. Wat je dus gewoon moet doen is een contract met toestel vergelijken met een sim-only contract (bij dezelfde provider, met dezelfde voorwaarden). Je kunt vervolgens precies uitrekenen hoeveel je eigenlijk voor je toestel betaald: dat is het gewoon het prijsverschil per maand maal het aantal maanden dat het contract loopt. Vervolgens kun je kijken of je hetzelfde toestel los voor die prijs kunt kopen. Soms is dat wel zo en soms niet.
[Adsense-center]Iets waar je op moet letten als je een contract met toestel neemt, is dat die contracten vaak een langere looptijd hebben dan sim-only. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het betekent wel dat je in tijdens die looptijd niet kunt overstappen naar een eventueel goedkopere aanbieder. Het prijsverschil tussen een ‘gratis’ toestel en een losse telefoon moet dat dus wel waard zijn!
Welke telefoon kies ik?
De aankoop van je telefoon is best een groot deel van je totale kosten, of je dat toestel nou los koopt of niet. Dus: welk toestel moet je kopen? Het antwoord op die vraag is zo persoonlijk, dat het bijna niet te doen is om daar iets zinnigs over te zeggen. Het beste advies: oriƫnteer je goed! Een goed startpunt is de pricewatch van tweakers.
Goedkoop mobiel bellen in het buitenland
Bellen en internetten in het buitenland is (nog steeds) duurder dan in Nederland. Hoewel de roamingkosten de afgelopen jaren wel zijn teruggebracht, worden er nog steeds extra kosten in rekening gebracht. Daar kun je niet zo veel aan doen, en gelukkig zijn de roamingkosten tegenwoordig bij alle providers in Europa hetzelfde. Buiten Europa is dat echter niet zo, dus let goed op dat je daar de juiste provider gebruikt, dat kan je veel geld schelen!
Wil je veel bellen of internetten in het buitenland, dan is het wellicht de moeite om een lokale simkaart te kopen. Daarmee bel je voor de lokale kosten in dat land en dat is altijd goedkoper dan roaming. Bij sommige providers kun je die simkaart vooraf al bestellen en naar Nederland laten versturen, wat natuurlijk erg handig is.
Heb je een belbundel, let er dan op of je verbruik in het buitenland wel of niet uit je bundel gaat. Is dat namelijk niet zo, dan betaal je dubbel: ten eerste heb je al betaald voor je bundel (die je niet gebruikt) en daarnaast betaal je dan nog eens roamingprijzen voor je echte verbruik. Kom je vaak in het buitenland, dan is zoiets dus zeker de moeite om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een provider en een contractvorm.
Tips om goedkoop mobiel te bellen
Naast de hierboven al genoemde adviezen, zijn hier nog een aantal slimme tips die je kunnen helpen om te besparen op je mobiele communicatiekosten:
- Vergelijk, vergelijk, vergelijk! Vergelijk toestellen, vergelijk contractvormen en vergelijk providers. Die laatste twee kun je heel goed met behulp van (bellen.com.
- Check regelmatig of je contractvorm en je eventuele bundel nog passen bij je verbruik. Bel je vaak buiten je bundel? Overweeg dan om deze te verruimen. Of krijg je hem juist nooit op? Kijk dan of een kleinere bundel niet beter is.
- Loopt je contract af? Dat is een ideaal moment om te kijken of het beter kan! Zeker als je een abonnement inclusief toestel hebt, is het vaak voordeliger om dit op te zeggen zodra het kan. Doe je dat niet, dan betaal je gewoon de extra opslag voor je toestel door, terwijl je het toestel al lang terugbetaald hebt!
- Wees kritisch bij het aangaan van SMS-diensten, zoals ringtones of andere dingen die je dagelijks toegestuurd krijgt. De kosten zijn vaak hoog (ook al lijkt dat niet zo, omdat het bedrag per dag klein is) en wat heb jer er nou eigenlijk aan? Doe dit dus alleen als je zeker weet dat het echt het geld waard is.
- Bel je prepaid of heb je een kleine bundel? Probeer dan zoveel mogelijk te bellen via wifi, bijvoorbeeld met Whatsapp of Skype. Je betaalt dan geen belminuten en de verbding is vaak verbaingwekkend goed.
- Probeer zoveel mogelijk wifi te gebruiken, tenzij je een erg ruime internetbundel hebt. Wifi kost vaak niets en is tegenwoordig op heel veel plaatsen beschikaar. Let wel op de veiligheid: stuur geen gevoelige informatie (zoals wachtwoorden) over een open wifi-verbinding!
- Als je geen ruime internetbundel hebt, kijk dan of je het internetgebruik van je toestel kunt beperken. Veel apps doe allerlei dingen in de achtergrond, die vaak voor jou helemaal nodig zijn. Vaak kun je dit achtergrondverbruik wel uitzetten, of in de app zelf, of in de algemene settings (op een Android-toestel).
Hopelijk helpen de adviezen en tips uit dit artikel je om de kosten van je mobiele gebruik in bedwang te houden. Wat zijn jou beste tips om zo weinig mogelijk te betalen?
[Adsense-bottom]