[Adsense-top]
Aandacht besteden aan je vermogen is echt niet alleen iets voor mensen die al veel geld hebben. Juist als je nog niet veel geld hebt, is het belangrijk om bewust met je geld bezig te zijn en te zorgen dat je vermogen gaat opbouwen voor later. Met deze vijf tips gaat vermogen opbouwen bijna vanzelf.
- Tip 1: Begin zo vroeg mogelijk met vermogen opbouwen
Stel dat je vanaf het moment dat je gaat werken elke maand een vast bedrag apart zet. Dan weet je vrij zeker dat, tegen de tijd dat je met pensioen gaat, je een behoorlijke vermogen bij elkaar hebt gespaard. Vermogen opbouwen gaat in dat geval vrijwel vanzelf. Dit komt door de combinatie van regelmatige inleg en rente-op-rente. Natuurlijk is de rente op dit moment erg laag, maar bij het opbouwen van vermogen kijk je naar de lange termijn. - Tip 2: Betaal jezelf eerst
Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is erg belangrijk. Elke maand betaal je allerlei rekeningen en geef je geld uit aan zaken als boodschappen, kleding en uitgaan. En misschien blijft er aan het eind van de maand nog wat over, dat je kunt gebruiken om vermogen op te bouwen. Maar zou het niet beter zijn om het wegzetten van geld niet af te laten hangen van de rest van je maandelijkse uitgaven?Dat kun je eenvoudig doen door elke maand een vast bedrag opzij te zetten voor later, gewoon op een spaar- of beleggingsrekening. Op die manier beschouw je het opbouwen van vermogen voor later als onderdeel van je vaste lasten. Dit maakt het veel eenvoudiger om er rekening mee te houden. En zeg nou zelf: een gezonde financiele toekomst is dat toch wel waard?
- Tip 3: Betaal je schulden af
Deze ligt natuurlijk heel erg voor de hand, maar blijkt in de praktijk toch vaak erg lastig. Begin desnoods met een klein bedrag per maand, maar zorg ervoor dat je je schulden afbetaald krijgt! Heb je meerdere schulden? Dan is het verstandig om degene met de hoogste rente eerst af te lossen, dat scheelt je veel geld aan rentebetalingen. Ook een hypotheek en een eventuele studieschuld kun je het beste proberen zo snel mogelijk af te lossen. Ze zijn misschien lastig te vermijden, maar aflossen kun je ze zeker! - Tip 4: Verdeel je inleg
Nu komen we op het punt: wat doe je dan met dat geld dat je weglegt? Over langere tijd blijkt keer op keer dat het erg belangrijk is om je geld te verdelen over verschillende zaken. Dit zorgt ervoor dat je risico beperkt is (bijvoorbeeld als er een crisis beurscrash komt), terwijl je toch meer rendement maakt dan je op een spaarrekening krijgt.Waarover kun je je vermogen dan verdelen? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn sparen, beleggen (aandelen, obligaties) en onroerend goed (je eigen huis!). Eventueel kun je een klein deel van je geld gebruiken voor zaken met veel risico en een kans op een hoge opbrengst. Dit zijn beleggingen als cryptomunten of groeiaandelen in bijvoorbeeld Tesla.
- Tip 5: Laat je geld met rust
Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: laat je geld rustig groeien en blijf er af! Heb je de voorgaande vier tips gevolgd?Dan zul je zien dat je vermogen vanzelf langzaam maar zeker groeit. Maar Kom je hierdoor in de verleiding om jezelf te ‘belonen’ door dat geld eens lekker uit te geven, dan ben je voor je het weet weer terug bij af.Zorg dat je weet waarvoor je vermogen wilt opbouwen en gebruik het geld dan uiteindelijk ook daarvoor.
Vermogen opbouwen via Internet?
Het Internet staat stampvol met websites die je beloven dat je rijk kunt worden zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Je hoeft alleen maar een abonnement of rapport of iets anders te kopen bij die website. Helaas zal in de meeste gevallen vooral de beheerder van die site daar rijker van worden. De kans dat jij er beter van wordt is vrij klein. Misschien kun je dan beter nog meedoen met een loterij…
Vermogensbeheer?
Vind je dat je zelf onvoldoende in staat bent om je vermogen op te bouwen en te beheren? Dan kun je ook overwegen om dit uit handen te geven, door een vermogensbeheerder in te schakelen. Aan vermogensbeheer zijn vanzelfsprekend kosten verbonden. Maar als je de juiste beheerder kiest, zal deze je uiteindelijk meer opleveren dan hij kost. Dit geldt echter niet voor zomaar elke vermogensbeheerder. Het is dus erg belangrijk dat je je er goed in verdiept en probeert voor jouw persoonlijke situatie de beste vermogensbeheerder te vinden. Ook moet je zeker verschillende vormen van vermogensbeheer vergelijken, want elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Vanzelfsprekend heeft het uit handen geven van het opbouwen en beheren van je vermogen pas zin als je een bepaalde hoeveelheid geld hebt. Anders zijn de kosten ervan veel te hoog ten opzichte van de opbrengst. Als je de juiste keuze maakt, kan een vermogensmanager een waardevolle rol spelen bij het beschermen en opbouwen van je vermogen.
Tot slot nog een laatste tip: wordt ondernemer! Als ondernemer heb je meer invloed op je inkomsten dan als werknemer, waardoor je meer kansen hebt om te “optimaliseren”.
[Adsense-bottom]