[Adsense-top]Als je je financiën eenmaal goed onder controle hebt, kom je vroeg of laat voor die vraag te staan. Wat kun je het beste doen qua vermogensbeheer: zelf doen, of het aan een professional uitbesteden? En als je het niet zelf doet, welke vermogensbeheerder kun je dan het beste kiezen? Waar moet je eigenlijk op letten als je vermogensbeheerders wilt vergelijken? De antwoorden op deze vragen (en meer) vind je in dit artikel.
Wat is dat dat eigenlijk, vermogensbeheer?
Vermogensbeheer is niets meer of minder dan het beheren van je vermogen (wat een verassing). Je vermogen kun je zien als de totale optelsom van al je bezittingen, zowel in de vorm van spaargeld, crypto of beleggingen als in de vorm van andere eigendommen, zoals een eigen huis. Maar valt daar nu aan te (laten) beheren? En waarom is dat nodig?
Het beheren of managen van je opgebouwde vermogen is nodig omdat je twee dingen wilt bereiken met dat vermogen:
- Rendement maken op je kapitaal
- Je eigendommen beschermen tegen verlies of waardevermindering
Om deze twee zaken voor elkaar te krijgen zul je iets moeten doen: het is niet voldoende om je volledige kapitaal in de vorm van contant geld in een oude sok onder je bed te verstoppen (hoewel dat ook een vorm van vermogensbeheer is, alleen niet zo’n beste).
Hoe doe je dat dan, je vermogen beheren?
Vermogensbeheer kun je niet los zien van financiële planning. Je zult dus eerst inzicht moeten hebben in wat jouw persoonlijk financiële doelen zijn, zowel op korte als op lange termijn. Heb je dat eenmaal helder, dan kun je vervolgens gaan kijken welke rendementen je daarvoor nodig hebt, en welke risico’s er bij passen. Daarbij zijn risico en rendement in het algemeen aan elkaar gekoppeld – meer risico betekent meestal ook een kans op meer rendement. Het is dus afhankelijk van je doelen en de termijn waarop je ze wilt bereiken welk risico voor jouw acceptabel is. Zo kun je met geld dat je pas over dertig jaar nodig hebt voor je pensioen, meer risico’s nemen dan met het potje waar je volgend jaar een nieuwe auto voor wilt kopen. Er is namelijk veel meer tijd beschikbaar om een eventuele tegenvaller weer goed te maken. Het is dus zaak dit voor jezelf allemaal helder op een rijtje te krijgen, zodat je de juiste keuzes kunt maken.
Als je je gewenste risico’s en rendementen netjes in kaart hebt gebracht, kun je vervolgens gaan kijken hoe je het beste je geld kunt verdelen over de verschillende investeringsmogelijkheden. Om dit goed te doen, heb je veel kennis en inzicht nodig van wat er op financieel gebied allemaal mogelijk is. Je zult moeten weten uit welke mogelijkheden je kunt kiezen en welke verhoudingen tussen risico en rendement daar dan bij horen. Ook moet je begrijpen hoe je je risico kunt verlagen door je geld goed te spreiden.
Wie beheert mijn vermogen het best, ikzelf of iemand anders?
Zoals hierboven is uitgelegd, heb je behoorlijk veel kennis en inzicht nodig om je vermogen op de juiste manier te kunnen beheren. Als je die kennis als hebt, of het leuk en interessant vindt om dat allemaal te leren, is het best mogelijk om je vermogensbeheer helemaal zelf te doen. Met voldoende tijd en aandacht kun je op die manier je financiële zaken zodanig inrichten dat ze perfect passen bij jouw persoonlijke plannen.
Heb je die kennis echter niet, of ben je niet bereid er veel tijd en moeite in te steken, dan is het misschien verstandiger om iemand anders de keuzes voor je te laten maken. Een goede vermogensbeheerder heeft alle kennis die nodig is om voor jouw te bepalen wat de ideale manier is om jouw vermogen te in te zetten. Ook heeft een vermogensbeheerder vaak toegang tot informatie en beleggingsinstrumenten die voor jouw niet bereikbaar zijn.
Wie kan mijn vermogen voor mij beheren?
In principe vind je vermogensbeheerders bij banken en beleggingsinstellingen. Als je echt veel geld hebt, kun je er ook voor kiezen om een persoonlijke vermogensbeheerder aan te stellen, maar in het algemeen kom je daar alleen maar voor in aanmerking als je ruimschoots miljonair bent. Ben je dat niet, dan zul je dus je toevlucht moeten nemen tot een bank of beleggingsinstituut, of meeliften met collectief vermogensbeheer. Voor alle drie geldt dat je meestal wel een minimale hoeveelheid geld moet inleggen, omdat anders de beheerkosten een veel te grote rol gaan spelen. Vrijwel elke bank (zoals de Rabobank, ING of ASN) biedt wel een vorm van vermogensbeheer aan, verder kun je bijvoorbeeld terecht bij Alex, Todays of Staal Bankiers.
Hoe kies ik de beste vermogensbeheerder?
Het kiezen van een goede beheerder voor je geld is niet eenvoudig, omdat het erg afhankelijk is van je persoonlijke situatie. Een goede manager zal dan ook altijd beginnen met het in kaart brengen van jouw persoonlijke financiële situatie, zoals we hierboven al beschreven hebben. Daaruit volgt tenslotte wat voor jou de beste manier is om je geld in te zetten, zodat je die doelen ook echt kunt bereiken. Een goede beheerder zal dus veel vragen stellen. Voordat je met een mogelijke beheerder gaat praten, kun je zorgen dat je weet wat zijn “track-record” is, dus welke rendementen hij in het verleden behaald heeft. Natuurlijk moet je dat wel altijd in combinatie met het genomen risico zien, staar je dus niet blind op fantastische resultaten alleen! Verder kun je op Internet zoeken naar wat andere mensen vinden en zijn er ook allerlei instituten (zoals de Consumentenbond of Fiscalert) die onderzoek doen en publiceren. Zorg in elk geval dat je beslagen ten ijs komt!
[Adsense-center]
Waar moet ik op letten bij vermogensbeheer?
Naast de bovengenoemde zaken, zoals historische rendementen en het besteden van veel aandacht aan jouw situatie, moet je ook op volgende zaken letten:
- Hoogte en opbouw van de beheerkosten
- Beleggingsbeleid (risisocmanagement, regio, etc.)
- Betrouwbaarheid van de beheerder
- Aantal cliënten en totale omvang beheerd vermogen
- Duidelijke rapportage en communicatie
- Land van vestiging (is lang niet altijd Nederland)
- Reputatie van de fondsbeheerder
- Klachtenprocedure en -afhandeling
- Keurmerken
- Onafhankelijkheid (let hier speciaal op bij banken!)
Vermogensbeheerders vergelijken
Een goede manier om een keuze te maken, is het vergelijken van vermogensbeheerders. Dit kun je doen door voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou belangrijk is (zoals persoonlijke aandacht, historische resultaten, onderdeel van een grote organisatie, diversiteit, keuzemogelijkheden, etc.) en vervolgens een aantal mogelijke kandidaten op deze punten te vergelijken met elkaar. Dat is natuurlijk erg veel werk, maar gelukkig hoef je die vergelijking niet helemaal zelf te doen. Er zijn diverse vergelijkingssites op Internet waar je snel en eenvoudig vermogensbeheerders met elkaar kunt vergelijken. Hieronder vind je er een aantal:
- Vermogensbeheer.nl
- Beleggingsmatch.nl
- Vergelijkuwvermogensbeheerder.nl
- Vermogensbeheer-vergelijken.nl
- IEX.nl
- Vermogensbeheervergelijking.nl
- Beleggingsassistent.nl
Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel al heel wat meer over vermogensbeheer en –beheerders. Wil je nog meer weten (en dat is echt noodzakelijk als je het zelf wil doen), dan kun je op Internet heel veel informatie vinden door te zoeken op vermogensbeheer en vermogensbeheerders. Wat je ook kiest, denk er goed bij na, dat scheelt je later een hoop zorgen!
[Adsense-bottom]