Vakantie en Geld

Vakantie en Geld[Adsense-top]Waarschijnlijk ben je tijdens je vakantie liever niet met geldzaken bezig. Toch is het ook dan belangrijk om op de juiste manier met je geld om te gaan. Gelukkig kun je heel veel zaken al vooraf regelen, zodat je lekker kunt genieten van een zorgeloze vakantie. Maar ook tijdens je vakantie valt er nog heel wat te halen zonder dat dat afbreuk doet aan je vakantiegevoel.

Hoe, waar en wanneer ga je op vakantie?

Het begint allemaal met het plannen van je vakantie, wat natuurlijk ook onderdeel is van de vakantiepret. Waar ga je heen? Wanneer ga je? En hoe ga je er naar toe? Dat heeft allemaal grote invloed op het totale kostenplaatje van je vakantie. Het is dus verstandig om bij het plannen van je vakantie ook een beetje oog te houden op de prijsverschillen tussen de diverse mogelijkheden, want die kunnen behoorlijk oplopen.

Wat je ook gaat doen en waar je ook heen gaat, het is essentieel dat je tijdens je vakantievoorbereidingen ook goed kijkt naar de kosten. Vergelijk alle opties goed met elkaar en zet alle prijzen netjes op een rijtje, bijvoorbeeld in een spreadsheet. Maak daarbij ook alvast een inschatting van uitgaven die je ter plaatse gaat doen, zoals eten en drinken of een huurauto. Dat zijn namelijk kosten die je niet kunt vermijden, maar die je vaak wel vooraf kunt betalen, waardoor je er tijdens de vakantie niet meer over hoeft na te denken. Heb je je keuzes eenmaal gemaakt, werk ze dan uit in een vakantiebudget, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en niet voor verassingen komt te staan.

Wanneer op vakantie?

Laten we beginnen met de periode waarin je gaat. Het spreekt voor zich dat vakantie duurder zijn tijdens schoolvakanties en tijdens de bouwvakvakantie. De vakantiespreiding heeft er helaas niet voor gezorgd dat vakanties goedkoper geworden zijn. Het enige dat gebeurd is, is dat de dure periodes nu langer zijn. Probeer dus als het mogelijk is om je vakantie buiten deze periodes te plannen. Kan dat niet, kijk dan goed naar de prijzen, want ook binnen de dure periodes zijn er behoorlijke verschillen: een weekje eerder of later kan je zomaar honderden euro’s besparen!

Verder is het ook slim om bij het boeken van je vakantie niet alleen naar boekingsorganisaties binnen Nederland te kijken. Zeker als je naar het buitenland gaat, kan het veel voordeliger zijn om ook in het buitenland te boeken (bijvoorbeeld direct bij een hotel, in plaats van via een Nederlandse boekingssite). Dat komt omdat de drukke (en dus dure) periodes in het buitenland vaak helemaal niet samenvallen met die in Nederland. Zeker op het zuidelijk halfrond – waar het winter is tijdens onze zomer – is onze zomervakantie vaak helemaal geen hoogseizoen. Nederlandse vakantieorganisaties proberen je echter toch de hoofdprijs te laten betalen! Goed opletten en veel vergelijken loont dus zeker de moeite.

Waarheen op vakantie?

De volgende vraag is waar je naar toe gaat, hoewel dit niet helemaal los staat van de periode waarin je gaat, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Blijf je in Nederland, binnen Europa of wil je graag naar de andere kant van de wereld, dat maakt behoorlijk uit voor wat je vakantie uiteindelijk gaat kosten. In het algemeen kun je wel zeggen dat hoe verder je gaat, hoe duurder het wordt, maar dat klopt niet altijd. Ga je bijvoorbeeld naar een ver land, dan heb je misschien wel dure vliegtickets, maar je hotel of appartement is misschien wel veel goedkoper, simpelweg omdat de prijzen ter plaatse veel lager zijn.

Onderdeel van de vraag waar je heen gaat, is natuurlijk ook de accomodatie ter plaatse. Een all-inclusive hotel lijkt misschien wel duur, maar je uitgaven ter plaatse zijn natuurlijk wel stukken lager. Kamperen lijkt goedkoop, maar luxe campings zijn tegenwoordig ook erg duur en je moet natuurlijk ook de kosten van je kampeermiddel meerekenen.

Hoe op vakantie?

Weet je eenmaal wanneer je gaat en waarheen, dan ligt vaak ook wel vast hoe je ernaartoe gaat. Zo zal het lastig zijn om een autovakantie naar Thailand te maken (hoewel dat misschien juist wel weer fantastisch is, als je er de tijd voor hebt). In de gevallen waarin het minder voor de hand ligt, loont het ook hierbij de moeite om de verschillende mogelijkheden goed te vergelijken. Zeker binnen Europa kan vliegen vaak verassend goedkoop zijn, zeker als je met niet te veel personen bent. En ga je met de auto, reken dan alle kosten van de reis mee, dus ook tol, brandstof en de kosten van eventuele overnachtingen onderweg. Voor vliegen geldt natuurlijk dat de prijzen van tickets enorm kunnen verschillen, dus zoek op meerdere boekingssites en bij zoveel mogelijk vliegmaatschappijen. Kijk ook of het uitmaakt of je vroeg of juist laag boekt.

Voor vertrek

Zorg ervoor dat je je zaakjes goed geregeld hebt voor je op vakantie gaat. Daarmee voorkom je verassingen en problemen tijdens je vakantie en ga je met een geruster gevoel weg. Natuurlijk laat je ook je huis achter in de juiste toestand, dus zet je thermostaat laag, schakel een eventuele close-in boiler of Quooker uit of in de vakantiestand en laat geen apparaten op standby staan. Maak vooraf kopieën van belangrijke documenten, zoals paspoorten, reisbescheiden en verzekeringspapieren. Zorg ook dat je geregeld hebt dat je kunt internetbankieren en pinnen in het land waar je naartoe gaat, want dat is tegenwoordig lang niet altijd meer standaard.

Een reisverzekering, nodig of niet?

Over reisverzekering en het nut daarvan lopen de meningen nogal uiteen. In elk geval moet je een reisverzekering altijd zien als een aanvulling op je bestaande verzekeringen. Zoek vooraf uit welke zaken allemaal al gedekt zijn, bijvoorbeeld door je inboedelverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en je reguliere ziektekostenverzekering. Zoek vervolgens een reisverzekering uit die datgene dekt wat nog ontbreekt. het belangrijkste daarbij zijn eigenlijk je ziektekosten, want die kunnen met name in het buitenland behoorlijk oplopen. Veel ziektekostenverzekeringen (ook aanvullend) dekken kosten in het buitenland slechts in verhouding tot de vergelijkbare kosten in Nederland en dat is lang niet altijd voldoende. Zeker in landen als de VS kunnen ziektekosten enorm oplopen, tot ver boven de normale dekkingsniveau’s.

De noodzaak van dekking voor geld en bagage is natuurlijk afhankelijk van wat je meeneemt. Omdat er in het verleden veel misbruik gemaakt is van dat soort dekkingen, zijn de premies vaak relatief hoog. Kijk ook of je dure spullen niet al via een andere verzekering gedekt zijn. Dekking voor repatriëring (dat je wordt teruggebracht in Nederland) kan nuttig zijn als je risicovolle activiteiten doet op vakantie. Tenslotte is het bij een autovakantie (of huurauto) verstandig om na te gaan in hoeverre je behoefte hebt aan een extra verzekering voor pechhulp.

[Adsense-center]Denk ook goed na of je een annuleringsverzekering nodig hebt. In de polissen daarvan zitten vaak veel uitsluitingen, dus het is maar de vraag of je ook echt iets krijgt uitgekeerd als je moet annuleren. Let daar dus goed op en bekijk de kosten van de verzekering in verhouding tot de kosten van de vakantie. Boek je een echt dure vakantie waar je lang voor hebt moeten sparen, sluit dan zeker een goede annuleringsverzekering af.

Geldzaken tijdens je vakantie

Nadat je alles vooraf goed geregeld hebt, kun je eindelijk lekker op op vakantie. Maar ook als je eenmaal weg bent, valt er hier en daar nog wel wat te halen, op financieel gebied. Zo kun je door een beetje op te letten, behoorlijk besparen op je vakantieuitgaven, zonder dat je daar minder plezier door hebt (misschien juist zelfs wel meer).

Een van de zaken waar je tijdens je vakantie veel geld aan kunt uitgeven is eten en drinken. Met name in restaurants en op terrasjes kan de rekening behoorlijk oplopen. Op zich hoeft dat helemaal niet erg te zijn: als dat voor jou een grote bijdrage levert aan je vakantiegevoel, moet je het vooral niet laten. Maar wees je er van bewust dat er vaak ook alternatieven zijn. Haal bijvoorbeeld eens wat pizza’s en eet ze lekker op het strand op. Dat is een stuk goedkoper dan op een terras en vaak ook nog leuker, zeker als je een bijzondere plaats opzoekt. Of koop een wegwerpbarbecue ga op een mooie plek lekker BBQ-en. Kijk ook eens waar de lokale mensen eten: daar is het vaak een stuk goedkoper dan in toeristenrestaurants en vaak nog beter ook!

Internet en bellen op vakantie

Ook tijdens je vakantie wil je natuurlijk bereikbaar zijn en lekker kunnen facebooken, whatsappen en noem maar op. Vooral doen, maar let wel een beetje op wat het kost. Heb je in je vakantieverblijf wifi, dan is dat vaak de beste (en goedkoopste) optie. Is dat er niet, of is het duur (soms vragen ze echt belachelijke prijzen), kijk dan of je ter plaatse een prepaid simkaart van een lokale provider kunt kopen. Daarmee bel en internet je vaak een stuk goedkoper dan met je eigen, Nederlandse provider.

Betalen op vakantie

In het artikel over betaalmiddelen heb je al kunnen lezen waar je het beste mee kunt betalen en waarom. Als je op vakantie bent is het extra belangrijk om hier even bij stil te staan, omdat de kosten voor de verschillende betaalwijzen nogal eens willen verschillen. Let een beetje op met pinbetalingen op vakantie (heb je vooraf pinnen buiten Europa aangezet?), want zeker in schimmige winkeltjes wil je nog wel eens geskimmed worden! Dan is een creditcard vaak veiliger, want die zijn meestal goed verzekerd (hoewel ze wel slechter beveiligd zijn). Let op zakkenrollers, zeker op drukke plaatsen, en zorg dat je niet te veel contant geld op zak hebt.

Tips voor een vakantie zonder geldzorgen

Hieronder staan nog een aantal tips die je kunnen helpen bij een zorgeloze vakantie:

  • Ga je op een excursie of dagtrip? Vergelijk vooraf de verschillende aanbieders, want de prijzen zijn zeker niet overal hetzelfde
  • Als je een auto (of scooter) huurt, controleer hem dan vooraf op schade en laat alles wat je kunt vinden noteren. Daarmee voorkom je dat je bij terugkomst aangesproken wordt op schades die er al waren. Let ook even op de verzekeringen die erbij horen. Wat is er standaard al gedekt en wat niet?
  • Geef kinderen hun eigen vakantiebudget en laat ze daarmee zelf souvenirs, vakantiespeelgoed of snoep kopen. Dit vinden ze leuk en is goed voor hun financiële ontwikkeling.
  • Probeer valutaomrekeningen zoveel mogelijk door je eigen bank te laten doen. Die hanteert vaak een betere wisselkoers dan een hotel, winkel of zelfs een lokale pinautomaat.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel zin in een fijne vakantie gekregen. Als je de dingen die hierboven genoemd zijn doet, zowel vooraf als tijdens je vakantie, zal er financieel in elk geval niets in de weg staan om er een mooie tijd van te maken! Welke supertips heb jij om je vakantie nog beter te maken?
[Adsense-bottom]

Geef een reactie